Van eindshows tot pyromusicals - milieuvriendelijk vuurwerk is een must!

Vuurwerk wordt vaak gebruikt om speciale gelegenheden te vieren. Denk aan het nieuwjaar, bruiloften, verjaardagen of andere gelegenheden. Velen mensen weten dat vuurwerk erg schadelijk is voor het milieu, maar in hoeverre is het schadelijk en hoe kun je het voorkomen? Ben jij benieuwd naar andere alternatieven? Lees dan vooral verder!

Maar wat is de impact van een eindshow?

Goude vuurwerk op Landgoed Huis De Voorst vanuit de voorkant.

Vuurwerk heeft velen impacts op zowel het dierenleven als op het milieu. Het brengt veel schade toe en je wilt dit niet op je geweten hebben. Er zijn 2 soorten vuurwerken: knalvuurwerk en siervuurwerk. Knalvuurwerk daar zit veel buskruit in en veroorzaakt vooral veel geluidsoverlast aan zowel dieren als voor de mens zelf. In siervuurwerk zitten bepaalde metalen die schadelijk zijn voor het milieu. Die metalen zorgen voor de kleur- en geluidseffecten. Ook blijven de verpakkingen op de grond of komen ze in de bodem terecht. Knalvuurwerk is alleen karton en papier, maar siervuurwerk heeft als afval ook hout, klei en kunststoffen.

Bron: MilieuCentraal.nl & Open.Overheid.nl
Foto: Carola Doornbos


Wit/Zwarte hond in het midden met witte bloemen eromheen

Dierenleven

Vogels vliegen massaal weg vanwege de vuurwerk en ze kunnen in paniek tegen hoogspanningskabels, gebouwen, bomen, ramen of andere hoge obstakels vliegen. Ook huisdieren hebben hier veel last van. Uit onderzoek blijkt dat 65% van de honden zich verschuilt en ook katten en konijnen kunnen door het vuurwerk buiten erg schrikken of bang zijn. Ze kunnen in extreme gevallen een trauma oplopen. In de meeste gevallen moeten de huisdieren achteraf nog maanden herstellen van de harde knal geluiden.

Bron: MaxVandaag.nl
Foto: Moment& Fotografie Esther Reijrink

Landgoed Huis De Voorst vanuit de lucht met groene bomen en groen gras.

Milieu

De buskruit en de zware metalen zijn erg schadelijk voor het milieu. Door het afsteken van knal- en siervuurwerk komen die zware metalen en chemische stoffen (lood, barium en chroom) in de lucht, bodem en in het grondwater terecht.

Andere schadelijke stoffen die vrij komen:

  • Rook

  • Fijnstof

  • Dioxide

  • Chloriden

  • Koolstofmonoxide

  • Stikstof 

  • Zwaveloxides

Bron: MaxVandaag.nl & Open.Overheid.nl
Foto: Rick Jansen

Wat zijn de ontwikkelingen in vuurwerk & pyrotechniek?

Goude vuurwerk op Landgoed Huis De Voorst vanuit de ingang.

Bij de pyrotechniek omschrijven ze en berekenen ze de productie van vuurwerk dus de benodigde en gebruikte technieken ervan en of er snelle of explosieve verbranding plaatsvindt bij het soort vuurwerk. De meest voorkomende voorbeeld die gebruikt wordt is de airbag van een auto. 

Bron: Peutz.nl
Foto: Carola Doornbos


Paarse vuurwerk op Landgoed Huis De Voorst vanuit de lucht.

Geluidsarm

Tegenwoordig zijn er veel meer diervriendelijker vuurwerk ontwikkelt 1 daarvan is geluidsarm vuurwerk. Het effect blijft hetzelfde, maar bij traditionele vuurwerk hoor je een hele luide knal en bij Non-Debris vuurwerk vervalt dit. De harde knal wordt veroorzaakt door de ‘break’ van de lading in de vuurpijl. Traditionele vuurwerk kan een volume hebben van 170 decibel en bij geluidsarm vuurwerk is de maximum veel lager namelijk 85 decibel. Er zijn gemeentes die traditionele vuurwerk verbieden en alleen geluidsarme vuurwerk toestaan, maar er zijn nog genoeg gemeentes die het wel goedkeuren.

Bron: Gaia.be
Foto: Floris Tils

Roze vuurwerk op Landgoed Huis De Voorst vanuit de lucht.

Non-Debris

Non-Debris vuurwerk wordt gebruikt bij dichte publiek vanwege de veiligheid. Non-Debris vuurwerk stoot namelijk geen afval uit bij het wegschieten. Er zijn geen kartonnen of plastic kapjes die naar beneden vallen bij dit soort vuurwerk. Dit zorgt voor minder milieuvervuiling en het is veiliger voor het publiek. 

Bron: Dreamfireworks.nl
Foto: Floris Tils


Rose goud vuurwerk op Landgoed Huis De Voorst vanuit de ingang.

Ecologische vuurwerk

Bij ecologische vuurwerk vervangen ze de zware metalen die je bij normale vuurwerk hebt door:

  • Lithium

  • Natrium

  • Kalium

  • Rubidium

  • Cesium

Deze stoffen maken dit soort vuurwerk ecologisch, want het heeft minder impact op het milieu. De uitstoot en het afval van dit vuurwerk is veel minder en is dus minder milieubelastend voor de mens, flora en fauna. 

Bron: Open.Overheid.nl
Foto: Carola Doornbos



Gele vuurwerk op Landgoed Huis De Voorst vanuit de lucht.

Dichte publiek

Bij bruiloften heb je vaak te maken met publiek dat dicht op het vuurwerk zit. Je wilt dan niet dat er bepaalde afval naar beneden valt tijdens het afschieten van de vuurwerk. Non Debris singleshots is vuurwerk speciaal voor evenementen. Er wordt dan geen plastic of karton in de lucht geschoten dus je hoeft niet bang te zijn dat er eventueel iets uit de lucht komt vallen.

Bron: Dreamfireworks.nl
Foto: Floris Tils

Waarom wij op Huis de Voorst exclusief met Dream Fireworks samenwerken

Rode vuurwerk symbool en logo van Dream Fireworks met een grijze achtergrond.


Landgoed Huis de Voorst werkt speciaal samen met Dream Fireworks. Zij maken namelijk gebruik van ecologische vuurwerk en de Non Debris singleshots. Er zijn verschillende mogelijkheden zoals buiten- en binnen vuurwerk en ze hebben ook andere special effects. De veiligheid wordt gehanteerd, want ze werken alleen met specialisten en met speciale apparatuur dat geschikt is voor elke ruimte.

Foto: Dream Fireworks


Willen jullie meer weten?

Zijn jullie geïnteresseerd in een mooie milieuvriendelijke vuurwerkshow? Willen jullie meer weten over vuurwerk? Of zijn jullie opzoek naar iemand die met de planning kan helpen voor jullie grote dag? Neem dan met ons contact op via het contactformulier, Benieuwd wat wij als wedding & event planners voor jullie kunnen betekenen - lees dan meer over Ashford Group hier. Ook kunnen jullie een kijkje nemen bij Dream Fireworks.

Vorige
Vorige

Trouwen in 2024 op Landgoed Huis de Voorst in de gemeente Lochem

Volgende
Volgende

Bruidsparendag 2022